sxbsz fdsg absolvire scoala

Cetățeni de onoare

Gheorghe Savin

. Gheorghe Savin e născut la 10 noiembrie,1936, în Grozeşti, Nisporeni, judeţul Lăpuşna.

A făcut Facultatea de Horticultură la Institutul Agricol din Chişinău,1955-1960, după care a obţinut doctorantura în agricultură .De 51 de ani a rămas fidel Institutului Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare și anume aici, în procesul lucrării cu Mihail Juraveli, a evidenţiat soiul de struguri binecunoscut – „Moldova”.  

A evaluat şi valorificat resursele genetice ale viţei de vie,.a mers în expediţii ştiinţifice de investigare, documentare a agrobiodiversităţii vegetale, participant la întruniri ştiinţifice internaţionale de conservare, explorare a resurselor genetice a viţei de vie în Germania, Portugalia, Suedia, Serbia şi Muntenegru, Georgia, Ucraina, Rusia, Africa de Sud, Grecia, Bulgaria,conducător ştiinţific, coordinator naţional la proiecte internaţionale, autor a 110 publicaţii ştiinţifice.

A creat soiuri noi cu grad de aperinie, de utilizare diversă cu rezistenţă sporită la condiţiile nefavorabile ale mediului ambiant, precum Apiren alb, Apiren roz, Apiren roz timpuriu, Apiren basarabean şi Apiren negru de Grozeşti. Ultimul soi, testat fiind în 2004-2005 la Institutul Naţional al Viei şi Vinului şi brevetat în 2008, a devenit parte componentă a simbolicii satului Grozeşti, pe stemă şi drapel. Acest ciorchine, Apiren Negru de Grozeşti,apare plasat pe cea de-a doua partiţiune heraldică pe un cîmp galben pe drapel şi stemă,cu două frunze, în culorile lui naturale.

Astfel prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr.2107-VII, la 9 iunie,2016 s-a dispus înregistrarea în Armorialul General al Republicii Moldova a stemei şi drapelului satului Grozeşti.

Dr,Gheorghe Savin, a valorificat numele satului în lume prin activitatea sa, Dlui a plasat Grozeştii printre primele localităţi ale Republicii Moldova care s-au făcut cunoscute în lume prin soiuri noi de plante, purtînd-le numele de Apiren Negru de Grozeşti, soi de viţă de vie ce se va răgăsi de veacuri imprimat pe stema şi drapelul satului.

Conform regulamentului privind acordarea Titlului CETĂŢEAN DE ONOARE al satului Grozeşti, raionul Nisporeni, aprobat prin Decizia nr. 6/5 din 20.09.2013, domnului Savin Gheorghe deţine Titlul de Cetăţean de Onoare al satului Grozeşti, pentru că:

-a dat dovadă de înalt nivel profesional,

-devotament în activitate,

– contribuie la promovarea satului în ţară şi peste hotare , prin realizările sale deosebite.